onsdag den 29. december 2010

småt 2

Nytårstorsk, tanketorsk, torskedumt, trække torsk i land.
Jeg skal ikke spise torsk nytårsaften medmindre det er hvad sygehuset serverer. Tanketorsk har jeg vist ikke lavet nogle af for nylig. Snorker gør jeg ikke, men fortæller kun historier på russisk siger pålidelige kilder. Og selvfølgelig gør jeg heller ikke torskedumme ting.
Nytår er det lige om lidt. Min nytårsaften skal fejres på fødegangen - gad vide hvormange der synes de skal have fødselsdag der? Den 1. og d.2 skal så i øvrigt også tilbringes i Næstved- ikke meget festivitas dér. På den positive side, så slipper jeg for tømmermænd. Og jeg har tænkt mig at tage stærkt revanche i 2011. Altså ikke med drikkeriet, men med at gøre hverdagen til en fest.

Nu hvor året rinder ud melder eftertænksomheden og tankerne sig om fortid, nutid og fremtid. Jeg går lidt og pønser på nogle ting der (måske) skal ske i 2011, men de skal lige tage form stille og roligt i mit hoved. Sløret skal ikke løftes for dem endnu. Jeg tror dog det er mere end bare nytårsgriller.....
Er ikke helt færdig med at evaluere 2010, men det har i hvert fald været knap så begivenhedsrigt som 2009. Jeg er tilgengæld ret spændt på 2011, det kunne godt blive et ret udfordrende/anderledes/interessant år. Apropos tidligere også.

mandag den 27. december 2010

Forskud

Sin forskudsopgørelse skal man have styr på. Sorger skal man derimod ikke tage på forskud. Nytårsforsætter må man gerne lave en forskudsopgørelse over. Nu er nytårsforsætter jo egentlig noget lidt spøjst noget. Jeg mener, hvorfor er det lige 1. januar (hvor man i øvrigt ofte har tømmermænd og den sygeste trang til junkfood), at man skal revolutionere hele sit liv og blive et nyt og bedre menneske? Selvfølgelig hænger det lidt sammen med et nyt og uberørt kalenderår hvor blanke dage indbyder til at blive fyldt ud og hvor året der gik let og elegant kan lukkes i og glemmes. Men alligevel....
Dertil kommer, at man jo som regel har større succes ved at ændre sine uhensigtsmæssige vaner stille og roligt med små skridt.

Nå humlen i alt det her er selvfølgelig, at jeg trods en lidt skeptisk tilgang til konceptet har ting jeg gerne vil ændre på. En klassiker intet mindre. Den med at leve lidt sundere og få mere motion (tilbage) i hverdagen. Eftersom der i julen, traditionen tro, ikke har manglet hverken vådt, tørt eller sødt tænkte jeg, at jeg ligeså godt kunne starte i dag, hvor også hverdagen startede igen. Bedre nu, end senere. Desuden trænger jeg til en masse grønt efter kalkun, sovs og kartofler mm - men godt smager det jo.
En af julegaverne var et mandolinjern, så jeg skal eksperimentere med at snitte, rive og skære i lynende fart de kommende dage. Heldigt, at der røg både gulerødder, hvidkål og andet grønt i kurven i Netto. jeg har også været så heldig at få en masse lækker te, der dels skal med i termokruset på togturene og når trangen til sødt melder sig. Der er både chai-te, rosente, grøn te, jasmin te, æblete og andet godt. Jeg tror på det her, bare vent og se.
I en stille vagt gjorde jeg desuden noget så epokegørende som at melde mig på et par hold i Fitnessworld. Guderne skal ellers vide, at både lår og balance bliver trænet effektivt med al den sne der ligger udenfor. Men det korte af det lange er, at man (jeg) jo skal starte et sted. Og på en eller anden underlig måde glæder jeg mig faktisk til at komme igang, både med det ene og det andet.
Ergo, jeg tager nytårsforsætterne eller hvad man nu skal kalde dem lidt på forskud.

tirsdag den 21. december 2010

SNE

Det sner. Det har sneet. Det kommer til at sne.
90% sandsynlighed for hvid jul siger meteorologerne. Det er jo sådan set hyggeligt nok. Det er alt andet lige med til at give lidt ekstra hygge. Jeg kan såmen også meget godt lide sne. Selvom man kan få et lidt anstrengt forhold til det når der har ligget sne i en måned allerede og vinteren er langt fra slut. Bevares, man vænner sig til at iføre sig adskillige lag tøj, forberede sig på ekstra transport tid og cykle i et smalt spor fordi der ikke er særlig godt ryddet.
Når alle ulemperne er nævnt, så kommer man ikke udenom, at det er ufattelig smukt med al den sne. Verden bliver så tyst og fredfuld når trafikstøj dæmpes og lyset bliver helt specielt. Tid til ro, eftertanke og refleksion. Til at drikke te indendøre med et strikketøj i hænderne. Gå en tur, hånd i hånd, i snevejret og bare være tilstede i nuet. Glæde sig lidt ekstra til jul. Man burde finde det indre barn og en kælk frem igen.

D.21. december siger kalenderen. Jeg har stadig hverken kalenderlys eller julepynt og i år fik jeg årets første glas gløgg og en æbleskive. I overmorgen sætter jeg kurs mod Sønderjylland. Der er lovet snestorm så jeg er spændt på, om jeg kommer til at sidde og kukkelure i et tog et sted på Fyn. Men nej hvor bliver det dejligt at komme hjem til mit barndomshjem og holde jul. Glæder mig til julefreden sænker sig.
Indtil da må der gerne være et par julebebser der synes de skal kigge ud i denne forunderlige verden....

fredag den 10. december 2010

Det' sørme, det' sandt, december..

... den dejligste måned i nissernes land, for da flintrer vi rundt og bekæmper - hvert tilløb til surhed og krummede tæ'r.....

(Gæt en julekalender.....)

Som tiden flyver.... Midten af december nærmer sig med hastige skridt, og ikke et eneste stykke julepynt har fundet vej ud af gemmerne (læs: det store skab i mit soveværelse). Julestemningen og juleglæden dukker tilgengæld op i små glimt sådan rundt omkring.
Forleden gik jeg inde på Strøget og havde en rendyrket ego-dag. Som jeg nød i fulde drag.
En ego-dag er sådan set bare en dag hvor man sætter sig selv i fokus og ikke behøver/gider forholde sig til omverdnen. Koldt og kynisk vil nogen nok mene. Egoistisk vil andre synes. Og ja, det er det. Men det er jo ikke fordi at rummelighed, hensyntagen og empati er forsvundet som dug for solen, bare af den grund.
Jeg vil til enhver tid hævde, at det også er sundt at kunne være mentalt tilstede med sig selv og nyde sit eget selskab. Well, hvad jeg vil frem til er, at sådan en dag havde jeg altså forleden. Jeg shoppede lidt (til mig selv), drak kaffe (med mig selv og nogle tanker) og lod resten af verden passe sig selv. Det var skønt og tiltrængt efter en lidt strid arbejdsperiode.

Tilgengæld var jeg yderst social dagen efter. Til et fantastisk smukt vinterbryllup hos 2 dejlige mennesker. Der var den der helt specielle stemning som for det meste er ved bryllupper. Glæde, lykke og kærlighed. Smukt.
Da jeg så i dag var på jagt efter julegaver gik jeg tilgengæld ind i Vor Frue kirke, tændte et lys og sad lidt og tænkte på alle de mennesker jeg har kær. Primært de levende, men også dem der ikke er her mere fik en tanke. Det føltes OGSÅ godt. Og sådan går det heldigvis tit hånd i hånd - behovet for egotid og tid med andre mennesker.

December er og bliver en lidt eftertænksom måned i min verden. Måske fordi jeg fylder år med alt hvad det indebærer. Fordi vi i julen bør være uselviske og sende tanker til de, der ikke er så heldige at have gode venner, familie og ressourcer. Fordi årsskiftet ligesom opfordrer til at gøre status, evaluere, reflektere og tænke fremad.

Resten af december byder på (mere) julegaveshopping, arbejde, fødselsdag, jul i Åbenrå (jeg glæder mig som et lille barn) og alt det der endnu ikke er planlagt.
2010... mon ikke der kommer en tanke eller to om året der gik, når nu 2011 kommer lidt tættere på. Jeg tror det.